Achtergrond

Elektronisch bankieren is in de jaren 90 van de vorige eeuw ontstaan. De banken zochten naar een manier om van het tijdrovende invoeren van betaalopdrachten af te komen.
Iedere bank ontwikkelde zijn eigen programma voor Elektronisch Bankieren en stelde dit programma in het begin gratis ter beschikking van hun klanten om op die manier de betaalopdrachten elektronisch binnen te krijgen.

Inmiddels heeft het elektronisch bankieren een enorme vlucht genomen en wordt het momenteel steeds meer Internet Bankieren, omdat de meeste banken inmiddels ook een versie hebben die via internet werkt.

Het is echter steeds mogelijk om bestanden tussen het programma van de banken en KOMAS uit te wisselen om op die manier eenvoudig gegevens van het ene programma naar het andere programma te kunnen overbrengen.

Elektronisch bankieren

Elektronisch Bankieren is een module van KOMAS die apart kan worden aangeschaft.

Deze module heeft in KOMAS al een heel lange historie. In het begin van het elektronisch bankieren dienden betaalbestanden nog op diskette bij banken worden aangeleverd.

Menu Elektronisch Bankieren

In de loop der jaren is het elektronisch bankieren steeds verder ontwikkeld en heden ten dagen maken alle banken gebruik van internet om betaalbestanden en elektronische dagafschriften uit te wisselen met boekhoudpakketten zoals KOMAS.

Betaalbestanden

Vanuit de crediteurenadministratie worden betaalopdrachten voor facturen opgenomen in een betaalvoorstel. Daarnaast kunnen er ook regelmatige terugkerende betalingen van bijvoorbeeld salarissen of huur in KOMAS worden vastgelegd. Ook deze betaalopdrachten verschijnen in het betaalvoorstel.

Vanuit een betaalvoorstel kunnen dan posten wordt goedgekeurd voor betaling. Deze posten worden dan naar een betaalbestand geschreven om later te worden ingelezen in het programma van de bank. Via dit programma worden de opdrachten bij de bank aangeleverd.

Sinds 2014 worden alle betaalbestanden in de Sepa formaat aangemaakt.

Inlezen afschriftgegevens

Een andere belangrijke functie die beschikbaar komt met deze optie is de mogelijkheid om elektronische dagafschriften van het programma van de bank te importeren in KOMAS. Op die manier wordt het invoeren van bankboekingen sterk vereenvoudigd.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland