Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen
Beheer bestanden
Financiële programma's
Elektronisch bankieren
BTW afdracht
Periodieke boekingen
Overzichten
Informatie op scherm
Import of export
Beheer bedrijf
Beheer systeem
Systeemdefinities

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

eConnect
BTW aangifte via Digipoort
Speedbooks

Overzicht betalingsachterstand

Ten behoeve van het debiteurenbeheer kan in KOMAS gebruik worden gemaakt van deze functie, waarmee een achterstandenlijst kan worden bekeken.

Deze lijst wordt aangemaakt op het moment dat er aanmaningen worden afgedrukt. Van iedere openstaande factuur die op een aanmaning wordt afgedrukt wordt een regel in deze lijst vastgelegd.

De lijst wordt vastgelegd per dag waarop aanmaningen zijn afgedrukt. Aan de hand van deze lijst kunnen eventueel de relaties worden nagebeld.

De lijst zal 'achter de schermen' worden bijgewerkt als er betalingen binnenkomen op facturen in de lijst.

Overzicht betalingsachterstand

Datum aanmaningen

Hier kan worden geselecteerd welke achterstandlijst men wil zien. Standaard zal de laatst aangemaakte lijst worden getoond.
Per keer dat er aanmaningen worden gemaakt zal een achterstandlijst worden gemaakt, die wordt geregistreerd onder de datum waarop de lijst is aangemaakt.

Reeds gebeld

Indien deze rubriek wordt aangevinkt zullen ook de relaties die reeds gebeld zijn worden getoond. Staat de rubriek niet aangevinkt dan zullen reeds gebelde relaties niet worden getoond.

Reeds betaald

Indien deze rubriek wordt aangevinkt zullen ook de facturen worden getoond die inmiddels zijn betaald.

Tonen

Op basis van de bovenstaande selectie zal een overzicht op het scherm worden getoond.

Nadat is gebeld

Indien een relatie aan de hand van deze lijst is gebeld kan een vinkje worden gezet in de kolom gebeld. In het overzicht zal dan worden vastgelegd, dat de relatie is gebeld. Ook zal worden vastgelegd door wie is gebeld (de gebruikerscode van KOMAS) en wanneer dat is gebeurd.

Eventueel kan ook een memo worden vastgelegd met een verslag van hetgeen is besproken. Door op een regel met een factuur te dubbelklikken zal het memoscherm worden geopend. Als er al een memo bij de factuur is vastgelegd zal deze memo in beeld verschijnen, anders zal een leeg scherm verschijnen.

Er kan een nieuwe memo worden vastgelegd, die met de knop Opslaan kan worden vastgelegd. Indien het memoscherm wordt gesloten zal de rubriek gebeld al aangevinkt zijn voor die relatie.

Factuur wordt betaald

Wanneer een factuur wordt betaald zal dat in deze lijst worden bijgewerkt op het moment dat de boeking waarmee de betaling is geboekt in KOMAS is verwerkt (met 1403 Verwerken Boekingen).

Mocht een factuur in meerdere Achterstandenlijsten voorkomen, dan zal een betaling alleen in de laatste lijst worden bijgewerkt.

Export

Met behulp van de knop Export kan de selectie die op het scherm staat worden geëxporteerd naar een Excel bestand. In het Excel bestand staat meer informatie over de eventueel binnengekomen betaling en het eventuele nabellen.
Wat betreft een binnengekomen betaling staat vermeld wanneer de betaling is binnengekomen en wat betreft het nabellen staat vermeld wie op welk tijdstip heeft nagebeld.

Indien gegevens over betalingen en nabellen moeten worden geëxporteerd dienen wel de rubrieken Reeds gebeld en Reeds betaald te worden aangevinkt.

Over KOMAS

KOMAS is voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland