Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen
Beheer bestanden
Financiële programma's
Elektronisch bankieren
BTW afdracht
Periodieke boekingen
Overzichten
Informatie op scherm
Import of export
Beheer bedrijf
Beheer systeem
Systeemdefinities

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

eConnect
BTW aangifte via Digipoort
Speedbooks

Beveiliging van KOMAS

KOMAS heeft een aantal beveiligingen, zoals het afschermen van de functies en mogelijkheden van een gebruiker binnen het pakket. Er zijn drie hoofdgroepen van gebruikers, die verschillende bevoegdheden hebben.

Het pakket wordt afgeleverd met aan het hoofd een Systeembeheerder. Deze systeembeheerder (zie hoofdstuk Systeembeheerder) benoemt voor elk te administreren bedrijf een bedrijfsbeheerder. Tevens geeft de systeembeheerder aan welke gebruikers er in het pakket mogen werken en in welk bedrijf een gebruiker mag werken.

De bedrijfsbeheerder bepaalt welke functies een gebruiker in het bedrijf mag aanroepen en op welke dagboeken een gebruiker kan boeken. Alle personen hebben een eigen gebruikerscode en een wachtwoord. Dit wachtwoord kan door ieder persoonlijk worden gewijzigd.

Het gebruikersbestand voor KOMAS/Windows wordt aangemaakt via de functie Systeemprogramma => Gebruikers van het Menu. Vervolgens wordt in de functie Beheer systeem => 4123 Wijzigen gebruikersbestand aangegeven welke gebruikers in KOMAS functies mogen uitvoeren en in welke bedrijven.

Over KOMAS

KOMAS is voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland