Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen
Beheer bestanden
Financiële programma's
Elektronisch bankieren
BTW afdracht
Periodieke boekingen
Overzichten
Informatie op scherm
Import of export
Beheer bedrijf
Beheer systeem
Systeemdefinities

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

eConnect
BTW aangifte via Digipoort
Speedbooks

KOMAS Community

De KOMAS Community is onderdeel van een portaal van de firma Semansys uit Zoetermeer waarmee XBRL berichten (voor ondermeer aangifte omzetbelasting) vanaf 2014 via Digipoort aan de overheid kunnen worden aangeboden.

Ieder bedrijf dat KOMAS gebruikt kan lid worden van de KOMAS Community om op die manier de door KOMAS aangemaakte XBRL BTW aangiftes op een eenvoudige manier via Digipoort aan de Belastingdienst aan te bieden.

Voor het gebruik van de KOMAS Community wordt jaarlijks een bedrag aan abonnementskosten gerekend. Daarnaast dient men de KOMAS Optie Digipoort aan te schaffen om de berichten daadwerkelijk te kunnen versturen.

Niet alleen kunnen via deze route berichten aan de Belastingdienst worden verstuurd, maar ook andere uitvragende partijen kunnen via deze route worden bereikt. Een voorbeeld hiervan is de Kamer van Koophandel, die jaarlijks een publicatiebalans in elektronische vorm wil ontvangen.

Aanvragen uitnodiging

Een KOMAS gebruiker kan zelf een uitnodiging aanvragen om lid te worden van de KOMAS Community.

In het menu Systeembeheer is hiervoor functie 4139 KOMAS Community opgenomen.

KOMAS Community

Men wordt in de KOMAS Community opgenomen op basis van een mailadres.
Er dient dus een geldig mailadres te worden ingevuld.
Vervolgens kan op de knop Aanvragen worden geklikt om de aanvraag te versturen.

Mailbericht met uitnodiging

Indien de aanvraag voor een uitnodiging in goede orde is ontvangen zal er op het opgegeven mailadres een mail worden ontvangen. In deze mail staat een uitnodiging om zich te registreren voor de KOMAS Community.
Via een link in het bericht komt men op een webpagina waar men zich als bedrijf kan registreren als deelnemer aan de KOMAS Community.

Uitnodiging KOMAS Community

Registreren voor KOMAS Community

Wanneer op de link in de uitnodiging wordt doorgeklikt verschijnt de volgende webpagina waarmee men zich kan registreren voor de KOMAS Community.

Registreren voor de KOMAS Community

Vul op dit scherm in ieder geval de gegevens in waarvan de rubrieken met een * zijn gemerkt.
Ook de gegevens over het soort bedrijf (Industry) moeten worden gevuld omdat anders het formulier niet kan worden verzonden. Deze lijst is gericht op Amerika, maar er wordt binnen de KOMAS Community niets mee gedaan. Probeer de gevraagde gegevens zo goed mogelijk te vullen.

Na de KOMAS Community Terms en de General Terms te hebben geaccepteerd kan op de knop Request worden geklikt om de aanmelding in te dienen.

Bevestiging registratie

Wanneer de aanmelding geaccepteerd wordt zal er op het mailadres waarmee de uitnodiging is aangevraagd een mail worden ontvangen met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord.

Bevestiging registratie KOMAS Community

Met deze usercode en password kan men eventueel inloggen op de website van de KOMAS Community.

Deze usercode en password zijn echter ook nodig om in KOMAS vast te leggen op het tabblad Digipoort van de functie 4113 Bedrijfsgegevens. Dit tabblad is alleen maar zichtbaar indien de optie Digipoort is aangeschaft.

Gegevens voor versturen via Digipoort

Op het moment dat deze gegevens in KOMAS zijn vastgelegd kunnen BTW aangiftes via Digipoort aan de Belastingdienst worden aangeboden.

Over KOMAS

KOMAS is voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland