Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen
Beheer bestanden
Financiële programma's
Elektronisch bankieren
BTW afdracht
Periodieke boekingen
Overzichten
Informatie op scherm
Import of export
Beheer bedrijf
Beheer systeem
Systeemdefinities

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

eConnect
BTW aangifte via Digipoort
Speedbooks

Afdrukken

KOMAS kent diverse mogelijkheden om overzichten af te drukken. Naast afdrukken naar printers zijn er ook nog de volgende mogelijkheden:

 • Printspool
 • HTML bestand
 • Email

Printer selectie

Printspool

De printspool is een plaats op de harde schijf waar af te drukken overzichten kunnen worden opgeslagen. Wordt afgedrukt naar de printspool, dan kunnen op een later moment alle printopdrachten tegelijk worden afgedrukt. Ook is het mogelijk om alleen geselecteerde printopdrachten af te drukken. Daarnaast is het mogelijk om de printopdracht in de printspool te laten bewaren en hem pas later te laten verwijderen.
Ook is het mogelijk om van een in de printspool bewaarde opdracht maar bepaalde pagina's af te laten drukken, maar ook kan het aantal kopieën worden opgegeven.

HTML bestand

Wordt er afgedrukt naar een HTML bestand, dan wordt het overzicht zo weggeschreven, dat het met een Webbrowser te bekijken is.
Het bestand krijgt een vastgestelde naam, die bestaat uit een combinatie van het bedrijfsnummer en de functie waarmee het overzicht is aangemaakt. Dat betekent dat indien tweemaal achtereen hetzelfde overzicht naar HTML wordt afgedrukt de vorige versie wordt overschreven.

Email

Als wordt afgedrukt naar email, dan wordt er vooraf om een e-mail adres gevraagd. Vervolgens wordt het overzicht als html-bestand via e-mail verstuurd.

Email scherm in KOMAS

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om emails uit KOMAS te versturen is het wel noodzakelijk dat vanaf de computer waarop de KOMAS server draait een internetverbinding kan worden gemaakt.

Afdrukvoorbeeld

Op het scherm met de printerkeuze zit ook een knop Afdrukvoorbeeld. Als deze knop wordt gekozen wordt het overzicht zichtbaar op het scherm. Het overzicht kan eventueel vanaf het afdrukvoorbeeld alsnog worden afgedrukt via de menuoptie Document.
Vanaf het afdrukvoorbeeld kan echter alleen worden afgedrukt naar een echte printer en niet naar HTML of E-Mail.
Let op! Bij functie's zoals Verwerken Boekingen en Aanmaken Betaalbestand kan ook Afdrukvoorbeeld worden gekozen, maar als daar voor wordt gekozen wordt de functie echt uitgevoerd. Wilt u dit overzicht afgedrukt hebben, dan dient dit dus via de menuknop alsnog worden afgedrukt.

Over KOMAS

KOMAS is voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland