Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen
Beheer bestanden
Financiële programma's
Elektronisch bankieren
BTW afdracht
Periodieke boekingen
Overzichten
Informatie op scherm
Import of export
Beheer bedrijf
Beheer systeem
Systeemdefinities

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

eConnect
BTW aangifte via Digipoort
Speedbooks

Verwerken overzichten

Overzichten kunnen in KOMAS worden afgedrukt naar de Printspool. In dat geval wordt een overzicht opgeslagen op de harde schijf om later eventueel 'echt' te worden afgedrukt.

Lijst met af te drukken overzichten in KOMAS

Afdrukken

Indien de kolom Afdr van een regel wordt aangevinkt wordt daarbij aangegeven, dat het overzicht na het drukken op de knop Printen moet worden afgedrukt.

Vervallen

Met het aanvinken van de kolom Verv wordt aangegeven, dat het overzicht na de eerstvolgende printopdracht uit de printspool mag worden verwijderd. Staat van een regel zowel de kolommen Afdr en Verv aangevinkt, dan zal het overzicht eerst worden afgedrukt alvorens het wordt verwijderd.

Van, T/m, Kopie

De waardes in de kolommen Van, T/m en Kopie kunnen worden aangepast. Hiermee kan worden bereikt dat een overzicht maar gedeeltelijk wordt afgedrukt of dat er meerdere kopie├źn van het overzicht worden afgedrukt.

Aantal overzichten

De printspool kan maximaal 999 overzichten bevatten. Ieder overzicht krijgt een volgnummer, dat steeds met 1 wordt verhoogd. Nadat 999 is bereikt zal weer op 1 worden begonnen. Echter, als een nummer wordt bereikt dat nog niet is afgedrukt dat overzicht niet worden overschreven en zal een volgend nummer worden genomen. Een overzicht dat al wel is afgedrukt zal wel worden overschreven door een nieuw overzicht.

Over KOMAS

KOMAS is voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland