Achtergrond

KOMAS 7.3 bevat een aantal functionele wijzigingen die, mede op verzoek van gebruikers, zijn doorgevoerd in de programmatuur. Omdat er zowel een Windows versie als een tekstgeoriënteerde versie van KOMAS bestaat wordt per wijziging aangegeven in welke versie de wijziging is doorgevoerd.

Aangezien de groep gebruikers van de Windowsversie inmiddels groter is dan de groep gebruikers van de tekstgeoriënteerde versie zijn er in de Windowsversie meer wijzigingen doorgevoerd, hoewel het nog steeds mogelijk is om de beide versies door elkaar te gebruiken!

Handleiding online

De handleiding van de Windowsversie staat online op deze site. Ook de functionele wijzigingen worden in deze handleiding verwerkt, zodat de gebruikershandleiding altijd up to date is. Lees de handleiding

KOMAS 7.3

KOMAS 7.3 kent een flink aantal wijzigingen ten opzichte van eerdere versies. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder beschreven.

Instellen Winstverdeling

Er is een nieuwe functie 4151 Instellen Winstverdeling gemaakt in het menu Bedrijfsbeheer.

Op dit scherm kan de bedrijfsbeheerder aangeven hoe het resultaat van een boekjaar moet worden verdeeld.
Indien er gegevens in dit scherm zijn ingevoerd zal KOMAS na een jaarovergang boekingen aanmaken die het resultaat van het vorig boekjaar op de systeemrekening Afsluiting overboekt naar de rekening(en) zoals aangegeven op dit scherm.

Bij een eenmanszaak of BV zal slechts 1 rekening worden opgegeven, waar dan 100% van het resultaat naar zal worden overgeboekt.

Bij een bedrijf met de rechtsvorm VOF zullen meerdere boekingen worden gemaakt, omdat het resultaat wordt toegerekend aan alle firmanten.

Systeeminstellingen alle bedrijven

Er is een nieuwe functie 4137 Systeeminstellingen (alle bedrijven) gemaakt, waarin een aantal systeembrede instellingen m.b.t. het versturen van email kan worde opgegeven.

De gegevens die op dit scherm kunnen worden ingevoerd vervangen andere gegevens die uit de instellingen van KIMS werden ‘geleend’. Eventuele instellingen uit KIMS worden automatisch overgenomen in KOMAS.

Sommige instellingen die op dit scherm kunnen worden ingevuld (zoals Emailadres afzender email) kunnen ook per bedrijf worden ingevuld. De gegevens per bedrijf gaan dan boven de systeembreed ingevoerde waarde.

Exporteren boekinggegevens

Functie 3102 Boekingen op scherm is uitgebreid met een knop Export, waarmee de boekingen die op het scherm staan kunnen worden geëxporteerd naar een CSV-bestand.

De boekingen zullen in volgorde van boekingsdatum in het CSV-bestand komen.

Overzicht betalingsachterstand

Er is een nieuwe functie 3106 Betalingsachterstand ontwikkeld.

Met deze functie kan een overzicht op scherm worden verkregen van de stand van zaken van posten die via een aanmaning zijn verstuurd.

Op het scherm kunnen ook bepaalde acties worden vastgelegd die zijn genomen na de aanmaning.

Ook is het mogelijk het overzicht naar Excel te exporteren.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland