Achtergrond

KOMAS 7.5 bevat een aantal functionele wijzigingen die, mede op verzoek van gebruikers, zijn doorgevoerd in de programmatuur. Omdat er zowel een Windows versie als een tekstgeoriënteerde versie van KOMAS bestaat wordt per wijziging aangegeven in welke versie de wijziging is doorgevoerd.

Aangezien de groep gebruikers van de Windowsversie inmiddels groter is dan de groep gebruikers van de tekstgeoriënteerde versie zijn er in de Windowsversie meer wijzigingen doorgevoerd, hoewel het nog steeds mogelijk is om de beide versies door elkaar te gebruiken!

Nieuwe regels

Omdat de Belastingdienst nieuwe regels heeft gesteld ten aanzien van de OB aangifte zal er een andere versie van het XML bestand worden aangemaakt dat aan de Belastingdienst kan worden aangeboden.
Het bestand is nu is het gestandaardiseerde XBRL formaat.

Handleiding online

De handleiding van de Windowsversie staat online op deze site. Ook de functionele wijzigingen worden in deze handleiding verwerkt, zodat de gebruikershandleiding altijd up to date is. Lees de handleiding

KOMAS 7.5

KOMAS 7.5 kent een flink aantal wijzigingen ten opzichte van eerdere versies. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder beschreven.

SEPA bestanden

Zowel het bestand met betalingen aan crediteuren als een bestand met incasso opdrachten van debiteuren zal nu in SEPA formaat worden aangemaakt.
Dit formaat wordt vanaf 2014 alleen nog maar geaccepteerd door de sites voor Internetbankieren van de banken.

Ten behoeve van incassomachtigingen is een extra tabblad bij de functie 0200 Relaties beschikbaar. Hier kunnen de gegevens van de machtiging worden vastgelegd en kan tevens de getekende machtiging van de debiteur worden ingelezen om in de database te worden opgeslagen.

Tevens zal per relatie een log worden vastgehouden van alle transacties in het kader van de machtiging.

XBRL bestanden voor Belastingdienst

De BTW aangifte kan al sinds 2006 elektronisch aan de Belastingdienst worden aangeboden. Hiertoe werd door KOMAS een zogenaamd XML bestand aangemaakt, dat met speciale software naar de Belastingdienst kon worden verstuurd.

Automatiseringsburo Nicogram bood vanaf 2006 het programma LoonSom BAPI aan om deze bestanden te versturen.

XBRL

Vanaf 2014 stelt de overheid een nieuwe standaard verplicht voor het insturen van (ondermeer) BTW aangiftes: XBRL.

XBRL is een uitbreiding van XML en is een wereldwijde standaard.

KOMAS zal vanaf de eerste BTW aangifte van 2014 nu een XBRL bestand aanmaken.

LoonSom BAPI kan echter vanaf 2014 niet meer worden gebruikt, omdat dit programma geen bestanden naar het nieuwe Digipoort kan versturen. De leverancier van dit programma is ook niet met een alternatief gekomen om de nieuwe vorm van de OB aangifte, de XBRL bestanden, te versturen.

Automatiseringsburo Nicogram is echter een partnership aangegaan met de firma Semansys te Zoetermeer. Dit bedrijf biedt een service aan om XBRL bestanden via Digipoort aan de Belastingdienst te kunnen aanbieden.

In KOMAS 7.5 is een wijziging doorgevoerd om XBRL bestanden aan te maken van de OB aangifte. Geregistreerde gebruikers kunnen dan direct vanuit KOMAS de bestanden aan de Belastingdienst aanbieden en de status van de verzonden berichten bijhouden.

Om XBRL bestanden naar de Belastingdienst te kunnen versturen moet het bedrijf zich wel aanmelden bij de KOMAS Community van XBRL One van Semansys. De KOMAS Community dient dan als het doorgeefluik van KOMAS naar Digipoort.

Nicogram is Bedrijvenambassadeur van Oxfam Novib

Relaties zoeken 2.0

In KOMAS is van oudsher een methode ingebouwd om relaties te kunnen zoeken op basis van de beginletters van de naam.

In een aantal functies van KOMAS is het nu mogelijk om veel uitgebreider naar relaties te zoeken. Dit worden Zoeken 2.0 genoemd.

Bij de functies die zijn uitgerust met een selectievakje Zoeken 2.0 kunnen relaties worden gevonden op allerlei zoekitems: Straatnaam of een deel daarvan, telefoonnummer, emailadres, woonplaats, KvK nummer (indien gevuld) enz.

Vastleggen PDF factuur in database

Het is moeglijk geworden om een via PDF ontvangen factuur vast te leggen in de database van KOMAS.

Hiertoe kan bij het inboeken van een inkoopfactuur met functie 1200 Inkoopfacturen via de knop PDF de PDF versie van de factuur worden gezocht en op het scherm worden getoond.

Indien de geboekte inkoopfactuur wordt opgeslagen wordt de PDF versie van de factuur in de database opgeslagen.

Indien men op een later moment iets van de factuur wil terugzien kan met de functie 3101 Zichtbaar maken facturen de factuur worden opgezocht. Indien er een PDF van de factuur is vastgelegd kan door het dubbelklikken in de rubriek PDF de originele PDF worden opgeroepen.

Logboek functionele gebeurtenissen

KOMAS zal vanaf deze een aantal functionele gebeurtenissen vastleggen in een gebeurtenissenlogboek per bedrijf.
Per gebeurtenis wordt vastgelegd wanneer het heeft plaatsgevonden, wat heeft plaatsgevonden en door welke functie en wie de functie heeft uitgevoerd.

Er is een nieuwe functie 4158 Logboek Functionele Gebeurtenissen ontwikkeld voor de bedrijfsbeheerder, waarin de functionele gebeurtenissen worden getoond.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland