Achtergrond

Een deel van de doelgroep die KOMAS gebruikt levert ook goederen en diensten aan particulieren in een ander EU land.

Door de wet en regelgeving zijn deze bedrijven in sommige gevallen verplicht om ook in dat andere EU land aangifte omzetbelasting te doen.

In KOMAS 8.2 wordt het mogelijk om BTW definities voor een ander (EU) land in te voeren en een BTW aangite voor een ander EU land af te drukken.

BTW afdracht in ander land

Door de Belastingdienst zijn regels gesteld over de BTW heffing bij levering van goederen en diensten naar andere EU-landen.

Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst.

KOMAS/Cloud

KOMAS wordt nu ook in de Cloud aangeboden. Via een Remote Desktop verbinding kunnen klanten op een virtueel eigen omgeving gebruik maken van de volledige functionaliteit van KOMAS en eventueel KOMAS/Voorrraad of KOMAS/Factuur.

Deze aanpak vereist dus geen eigen server meer en in principe kan overal vandaan via internet toegang gekregen worden tot de eigen administratie.

Via Remote Desktop kan wel desgewenst gebruik gemaakt worden van lokale apparaten zoals printers en eigen schijven.

Backup van bestanden en database wordt centraal geregeld. Hier heeft de klant zelf geen omkijken naar.

KOMAS 8.2

Hieronder worden de functionele wijzigingen beschreven die in deze versie zijn ingebouwd.

BTW definities ander land

Vanaf deze versie is het in KOMAS mogelijk om voor een of meer EU landen ook BTW definities in te brengen indien het bedrijf goederen of diensten levert aan particulieren en men daardoor in aanmerking komt voor afdracht van omzetbelasting in dat land.

Er is een nieuwe functie 41192 BTW Definities ander land ontwikkeld waarmee de bedrijfsbeheerder de BTW definities voor een ander EU land kan vastleggen.

BTW Definities Belgie

De op dit scherm ingevulde BTW codes dienen niet voor te komen bij de Nederlandse BTW definities en ook de grootboekrekeningen dienen niet bij andere BTW definities te zijn gebruikt.

Na het inbrengen van deze extra BTW definities zullen bij de diverse functies in KOMAS waar BTW codes kunnen worden ingevuld langere zoeklijsten worden getoond, waarbij duidelijk wordt aangegeven voor welk land welke BTW code geldt.

Uitgebreide lijst met BTW codes

BTW aangifte ander land

Na afloop van een periode (maand of kwartaal) kan een BTW aangifte voor het andere land worden afgdrukt. Hiervoor is een nieuwe functie 2814 BTW aangifte ander land ontwikkeld.

BTW aangifte Belgie

Deze functie werkt vergelijkbaar met de BTW aangifte voor Nederland. Alleen zal er voor deze BTW aangifte geen XBRL bestand aangemaakt kunnen worden. Het blijft dus bij een afdruk met daarin de aan te geven bedrag over de periode.

Wel zal net als bij de Nederlandse BTW aangifte een definitieve aangifte moeten worden gemaakt om de periode daadwerkelijk af te sluiten en de nodige boekingen beschikbaar te krijgen.

Workflow

De functionaliteit met betrekking tot de Workflows die in KOMAS kunnen ingesteld en afgehandeld is verder uitgebreid naar aanleiding van ervaringen van gebruikers.

Configuratie Workflow

Er is ondermeer een functie ontwikkeld, waarmee diverse instellingen met betrekking tot de workflows kunnen worden vastgelegd.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland